Allt du behöver veta om huset

Nycklar och lås

Det är bara två nycklar att hålla reda på och dom har du redan fått. Den ena går till alla lås i stora huset och den andra till alla lås i ladan.

Stora entrédörren är lite speciell att låsa:

  1. Stäng dörren
  2. Dra handtaget uppåt så långt det går
  3. Vrid om nyckeln åt vänster
  4. Ta ut nyckeln och kolla att det är låst

Fönsterdörrarna kan vara lite svåra att låsa och låsa upp. Dra dörren mot dig medan du vrider om nyckeln så funkar det.

Värme

Det finns två värmesystem i huset, golvvärme och radiatorer.

Golvvärme

Golvvärme finns i:

  • Köket och hallen (stengolvet)
  • Badrum nere
  • Badrum uppe
  • Förrummet till bastun
  • Verkstaden (ej fjärrstyrning)
  • Tvättstugan
  • Teknikrummet (ej fjärrstyrning)
  • Växthuset

Det sitter en dosa på väggen i alla dessa rum för värmen. Om du vill ändra temperaturen, gör så här:

  1. Tryck på dosans skärm.
  2. Tryck på siffran i en rund ring i övre högra hörnet
  3. Rulla in en temperatur och tryck på gröna bocken.

Den mesta golvvärmen går också att styra från iPaden med appen SENZ-WIFI.

OBS: dra inte på en massa värme i växthuset om det är kallt ute, i tron att det ska bli varmt som ett innerum. Det tar lång tid, går åt en massa ström, kan skada växternas rötter och kommer inte bli så varmt som du hoppas. Golvvärmen där ska bara vara mysvärme vår/sommar/höst.

Radiatorer

Varje rum har sin egen fjärrkontroll för radiatorerna. Finns det två radiatorer så styr den båda. Det är alltid lite oklart vad displayen visar när man först kollar: den värme som är inställd (den man vill ha) eller den det verkligen är (det sitter en termometer i själva fjärrkontrollen).

Gör i alla fall så här för att ändra temperaturen:

  1. Tryck på OK. Displayen blinkar.
  2. Ändra med +/– och tryck OK igen.
  3. Nu ser du hur varmt det egentligen är.

Om du dragit på värmen så ska en röd lampa tändas på själva radiatorn (ifall du undrar om det funkar). Men, det kan ta en stund.

Du kan också ställa in radiatorerna på iPaden med appen CleverTouch.

Eftersom termometern sitter i själva fjärrkontrollen så är det inte så bra att ställa den i fönstret där det är kallast och varierar mest. Lägg den längre in i rummet så får du jämnare värme.

Varmvatten

Det finns två varmvattensberedare, en i stora huset (skafferiet) och en i ladan (teknikrummet). De ska alltid vara på. Om vattnet blir kallt beror det antingen på att för många på raken har duschat eller så är det nåt fel. Varmvattensberedarna är inte jättestora så är ni flera pers kan ni försöka duscha lite kortare. Är ni många kan det vara smart att dela upp duschandet mellan de två badrummen.

Belysning

Nästan alla lampor i huset är kopplade till Philips Hue-systemet så att man kan dimra från iPaden (eller din egen telefon om du har installerat appen).

Så klart kan man slå på och stänga av alla lampor med vanliga knappar också. Men, om någon stängt av en lampa med appen och du försöker slå på den så händer inget första gången (för du stängde egentligen av strömmen till den med den tryckningen) så du får helt enkelt trycka en gång till.

Om du vill dimra i ett rum så finns det antingen en avlång fjärrkontroll med fyra knappar på eller en liten rund puck (håll inne för att öka/minska ljuset). Eller så kan du använda Philips Hue-appen på iPaden.

Undantaget är spottarna i hallen och i nedre badrummet. De kan du dimra direkt med knappen. Även här, hålla inne för att öka/minska.

Eldstäder, bastu och ved

Det är inte alltid så lätt att tända en brasa, så här kommer tips:

Att elda

Först själva principen. Tricket är att få temperaturskillnad mellan spisen och ute så snabbt som möjligt, för då sugs luften uppåt och det bildas inte så mycket rök. Blir det för kallt i spisen (bara lite lågor) eller det kommer in för lite luft, så bildas rök som i värsta fall läcker ut i rummet istället för upp i skorstenen. Ju mindre och vitare rök, desto bättre.

Det finns två sorters ved, lite finare (tändved) och vanlig, fast de kan ligga blandade vid kaminen, så du får själv avgöra vad som är vad.

  1. Öppna alla spjäll (gäller ej bastun, den har inget).
  2. I köket är det två reglage: ett uppe (huvudspjället) och ett nere (tändspjället) där höger/uppåt = öppet.
  3. I vardagsrummet är det tre reglage, ett undertill som du drar i (titta in så ser du vad som händer), ett där uppe (höger är öppet) och en ratt (tändspjället, ser du hålet är det öppet).
  4. Börja alltid med tändved. Ta två eller tre pinnar och lägg in en tändbrickett under en av dom och tänd. Ha gärna luckan lite öppen (i bastun är luckan enda sättet att reglera luften).
  5. Reglera med luckan så det drar lagom mycket.
  6. Ha tålamod nu och se till att det verkligen brinner. Lägg gärna in lite mer tändved så det blir en stabil liten eld. Det här tar kanske tio minuter.
  7. Lägg på ett litet vedträ och se till att det tar fart. Reglera luften med luckan om det behövs.
  8. Stäng tändspjället (gäller ej bastun)
  9. Först när det verkligen brinner kan du lägga på mer ved.
  10. När elden varit igång typ fyrtio minuter eller mer och det är rejält varmt i spisen kan du langa på ved lite hursomhelst.
  11. Reglera draget med spjällen. Stäng inte helt men dra ner lite grann så går det åt mindre ved och blir varmare i rummet.

Är det helt kört att få det att sluta ryka in när du tänder kan det vara bra att elda papper för att kicka igång temperaturskillnaden.

Bastun

Det tar lite tid att få igång bastun, beroende på hur kallt det är ute, räkna med en timme i alla fall. När termometern går över femtio grader brukar det vara skönt att hoppa in och hälla på vatten för att kicka upp värmen. Sen går temperaturen upp ganska snabbt.

Om det luktar konstigt i bastun, häll en hink vatten i avloppet under lavarna så löser det sig.

Ved

Vi har inget vedupplag ännu, så det som finns vid eldstäderna är det som finns. Om ni behöver mer ved kan ni köpa av Simon Larsson. Åk till affären och hundra meter till. Sväng in till vänster på en stor gård med spridda byggnader. Det står en liten bod på tomten där ni kan ta ved och Swisha.

Brandsäkerhet

Det finns en brandsläckare vid varje eldstad. Kolla gärna så du vet var de är. Det finns också en brandfilt längst ner i hyllan utanför bastun och i garderoben vid vardagsrummet.

Det är OK att lämna bastun med glöd i ugnen, och att gå och lägga sig innan elden helt falnat, men kolla noga att luckan är helt stängd och stäng alla spjäll.

Lakan, handdukar och tvätt

Det finns dubbla uppsättningar lakan i alla rum. När du åker, lägg det du använt i tvätten (tvätta och tumla om du hinner) och bädda med det andra setet.

Små handdukar finns på alla toaletter. Använd och släng i korgen, tvätta när det börjar sina. Sitthanddukar till bastun ligger i hyllan vid bastun, samma där. Stora handdukar finns bl a i badrummet på nedervåningen i stora huset, fast enklast är kanske att ta med sin egen.

Inte mycket att säga om tvättmaskin och tumlare utom att tvättmaskinen fyller på lagom med medel själv, men bara för vissa program. Tumlaren har ett fack för vattenuppsamling högst upp som måste tömmas ibland. Manualer till båda ligger i under diskhon.

Sopor

Inomhus

Under diskbänken finns plats för papper, plast och kompost och en lös plastpåse för metall. De är märkta.

I skafferiet finns två kärl för glas och retur. Också märkta.

Kompost måste vara en särskild slags tunn grön påse som ligger i lådan under diskbänken. (Vi ska fixa egen hushållskompost men har inte kommit dit ännu.)

Utomhus

Det finns tre kärl på baksidan av stora huset, för papper, plast och glas som ni kan mellanlagra återvinningen i om ni är där länge.

Det finns också två kärl från kommunen: ett svart för hushållssopor och ett brunt för kompostpåsar.

Hämtning

Hushållssopor och kompost hämtas varannan tisdag morgon jämn vecka. Rulla ner svarta och bruna kommunbehållarna till vägen på måndagskvällen. De får precis plats på en plätt på höger sida där vår väg möter stora vägen, så det är lätt för sophämtaren att tömma kärlet i sin bil. Handtagen utåt.

Återvinning

Glasretur finns vid ICA. Alla andra returer finns vid ett ställe som heter Kutamora som ligger på väg till färjan, kolla efter svartvit skylt på höger sida (fast anläggningen ligger på vänster sida). OBS skylten kommer plötsligt efter en kurva, så den är lätt att missa.

Avlopp

Ni ska inte behöva bry er om avloppet, det ska bara funka.

Musik

Det finns fyra Sonos-högtalare i huset, två däruppe och två där nere. Jag tror man kan koppla in sig på dom utan att ha Sonos-appen men jag är inte säker, prova gärna och meddela. Annars får man använda iPaden (mitt Spotify-familjeabonnemang) eller installera Sonos.

Man spelar från Spotify men styr högtalarna från Sonos-appen. Jag håller också på med att installera fjärrkontroller (en rund volymratt) som kommer ligga i matrum och vardagsrum.

Wifi och iPad

Nätverk: Raudastain

Lösen: raudastain

Huset har en egen iPad. Ingen lösen. På den finns följande appar som är till för att styra saker i huset:

  • Spotify och Sonos – musik. Se Musik
  • Hue – belysning. Se Belysning
  • Clever Touch – radiatorerna. Se Värme
  • SENZ-WIFI (älskar namnet) – golvvärmen. Se Värme

Manualer

Manualer till all utrustning (utom tvättmaskin och tumlare) ligger i andra kökslådan längst till höger.